Om 13.00 uur trapt Lucas de Man de Dag van de Buurt af. Dave Ensberg-Kleijkers neemt het stokje over. Hij geeft antwoord op de vraag waarom de buurt alle aandacht verdient. De Dag van de Buurt gaat niet alleen om het waarom, maar ook zeker om het hoe. We geven het startschot voor een nieuwe leeragenda en leernetwerk wijkaanpak. Daarvoor blikken we in het eerste gedeelte ook terug met Jos van der Lans en Petra van Duijnhoven: wat kunnen we bijvoorbeeld leren van de wijkaanpak die in 2008 startte? Wat maakte in eerdere wijkaanpakken het verschil of zat juist in de weg?
Om 14.00 en om 15.00 uur beginnen sessies waar je meer de diepte in gaat op een thema dat je interessant vindt. Met 26 sessies, verdeeld over twee rondes, is er veel keuze. Alle workshops die op het programma staan, bouwen voort op ervaringen van bewoners en professionals uit de wijk.
Om 16.00 uur zien we elkaar weer terug in de studio, Als slotstuk van de Dag van de Buurt kijken we vooruit. Waar moet een toekomstig Minister van Wijken echt mee aan de slag? Die vraag stellen we aan de deelnemers van de dag, maar ook aan tafelgasten zoals Burgemeester Ahmed Marcouch, Tweede Kamerlid Harry van der Molen, directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost Tanja Jadnanansing.
De dag wordt geleid door Hadassah de Boer.
Sprekers
Dave Ensberg-Kleijjkers is bestuurskundige en directeur-bestuurder van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton en de Nederlandse Unie van Speeltuinorganisaties. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van de Martin Luther King Lezing en bestuurslid van de Maatschappelijke Alliantie. Eerder was hij bestuursvoorzitter van Stichting Biezonderwijs en voorzitter van Art. 1.
Jos van der Lans is cultuurpsycholoog en publicist. Hij was een van de drie voorzitters van de visitatiecommissie wijkenaanpak(2010/11). Hij schrijft al zo’n veertig jaar over ontwikkelingen in de publieke sector en heeft meerdere spraakmakende boeken en essays op zijn naam staan, zoals Koning Burger (2005), Ontregelen (2008), Erop af! (2010), Sociaal-doe het zelven (met Pieter Hilhorst, 2013), Decentraal (met Nico de Boer, 2014) en het Dogma Aanbesteden (2020).
Petra van Duijnhoven is al sinds de oprichting van het Wijkplatform Brukske in 1974 betrokken en is nu voorzitter. Zij loopt het vuur uit de sloffen voor 'haar' wijk en heeft dan ook het nodige voor elkaar gekregen. Daarnaast zit ze in allerlei overkoepelende organisaties, zoals het Wijkradenoverleg en het LSA (Landelijk Samenwerkingsorgaan voor Actieve bewoners). Ze is mede-initiatiefnemer van de Coöperatie GlaswebVenray en al jarenlang raadslid voor het CDA.